“Du kommer gå upp allt när du börjar äta normalt sen”

– “Du kommer gå upp när du börjar äta normalt sen”

Detta är något jag fått höra flera gånger av folk runtomkring mig, jag håller med dem. Med min tidigare kolhydratrika kost, 3 gånger om dagen och eventuellt nån frukt till mellanmål eller chips fredag och lördag kväll. Så kommer jag gå upp i vikt, troligen allt jag gått ner i vikt samt lite till. 130kg plus woop woop!

Det är främst två saker som stör mig med citatet ovan, “du kommer gå upp” och “äta normalt”.

“Du kommer gå upp” – Vad är det för jävla sätt att säga? Är det avundsjukan som spelar in? Att du själv försökt gå ner i vikt med X-metod och inte lyckas och nu vill du att jag ska tona ner min egna kostomläggning? Klassiska svenska avundsjukan? Jag vet inte, hade velat veta.
Egen erfarenhet? Jojobantning har många råkat ut för och det är väl det fenomenet som uppstår när man går på en diet och sen börjar äta normalt. Med normalt så pratar jag om dagens kolhydratrika kost. Det finns faktiskt de som har tappat X-kilo i vikt, kommit ner till sin målvikt och sen börjat äta igen, vad händer då? Sakta men säkert går de upp i vikt, kommer upp i sin gamla toppvikt och känner sig smått miserabla över att vara “dömd till tjockis”. Jag förstår dem, jag har också känt sådär. För några år sen tränade jag hårt, crossfit, marklyft. Jag var duktig, jag lyfte 200kg som max. Men jag gick aldrig ner i vikt. Jag blev troligen starkare, men jag märkte inget på vågen, det var den jag ville märka förändring på. Idag vet jag att kosten jag åt var inte bra. Jag motiverade pizzaköp med “Äh, jag ska lyfta skrot imorgon, så de går bra”. Fastän de inte var bra.

“Äta normalt” – När jag läst på och sett föreläsningar om LCHF och periodisk fasta så har jag lärt mig när vi började äta stärkelserik mat (fibrer, mjöl, råg osv). Vi började odla mat för cirka 10.000 år sen om jag inte minns helt fel. Antagligen bara i varmare länder (tänk sydeuropa). Det här gjorde att folk kunde hålla sig mätta och belåtna till en billigare kostnad osv, inbillar jag mig. Vissa kunde få jobb som bönder, familjer kunde ha sina egna odlingsplättar, självförsörjande och allt, fungerar inte idag med våra täta storstäder. De senaste 200 åren har vi kunnat äta fabrikstillverkad mat, massproducerat bröd, margarin, olika sorters mjölk. Vi har alla hört detta, mat som bryts ner så många gånger för att sen tillsättas med aromer och färgämnen för att se ut som det en gång gjorde. Margarin är ett tydligt exempel på det, men det är inte det jag skulle skriva om.
Människan har funnits i miljoner år om man tror på evolutionen, vi har varit jägare och vi är jägare fortfarande. Vår föda har i miljoner år bestått av kött, fisk, fågel, oklart hur det var med ovanjordsgrönsaker så som sallad, oliver, avocados osv, bär och frukt var normalt också. Då var vi tvungna att jaga våran mat (motion) och vi åt när vi var hungriga (nyckelord). Vi levde lite som lejon gör idag, jag bara kom å tänka på dem nu. Om jag minns Animal Planet rätt så fungerar lejon som så att de ligger och vilar/sover tills dom blir hungriga, då jagar dem efter nån buffel och äter den. Och lejon är inga tjocka djur. Dem går inte ut på morgnarna och gör långa löprundor. Nåväl, människa och kattdjur är inte riktigt samma sak, men spännande tanke. Jag tänker ofta på grottmänniskor. Dem måste ha ätit när de blev hungriga och då jagat nåt att äta (kött fisk fågel). De hade inget skafferi så som vi har, eller matvaruaffär på andra sidan vägen där de kunde handla nåt om de var sugna.

Om vi utgår från att vi ätit odlad mat de senaste 10.000 åren, så har vi ändå ätit kött, fisk, fågel i miljoner år. Vi säger att dagens “tallriksmodell” är normal mat, hur fan kan den va de? Det är inte brist på träning/motion som gör oss feta, alla mina kilon har jag tappat utan att träna. Promenader har jag kört de senaste 4-5 kilona, men inte innan.

Dagens kost, är inte normal. LCHF-kost känns för mig mer normal.
Men jag kommer stöta på motstånd här, så därför kommer jag lära mig mer för att mota bort allt motstånd som finns där ute.

Förresten; Jag har inte ätit mat på drygt 40 timmar och jag mår jättebra. Hade jag svältit, hade jag mått dåligt. Det måste ju betyda att det här fungerar, det jag gör. Haters gonna hate ;).

Ha de gött.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: