Socker är ett gift

Men det är “per definition” inte ett gift!
(reaktion på: http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/forskarna-krossar-h%C3%A4lsomyterna-socker-%C3%A4r-inget-gift-kolhydrater-%C3%A4r-inte-farliga-och-du-beh%C3%B6ver-inte-proteintillskott-3942773)

Såg det här klippet från dessa “forskare” som släppt en bok som verkar vara baserad på en studie de gjort med 16 personer under 4 månader, kombinerat med sina egna forskningar och slutsatser. Och det är väl trevligt att det forskas osv. Men slutsatserna är tveksamma tycker jag.

I intervjun ovan så framhävs det att socker inte är ett gift och det är inget fel med kolhydrater. Det uppmanas dock inte att godis är OK att äta till vardags utan “bara till fest”, cred för det. En annan bra sak är att det uppmanas att äta 500g frukt och grönt varje dag i dess NATURLIGA form, alltså inte pressat eller i “smoothies” eller något sånt, utan i dess naturliga form. Sen saker som att röra sig 10000 steg om dagen, ha 150 svettiga minuter varje vecka osv. Alltså lite basic rörelse och träning, typ en halvtimma om dagen.

Men ang sockret som det ändå framstod som att det var en stor sak, att det “inte är ett gift”. (“Ett gift är en substans som i låg koncentration påverkar en organism på ett potentiellt skadligt sätt.”) – Och det gör inte Socker i dess bemärkelse, inte i den “absoluta närtiden”. Skulle man jämföra med Heroin så får man en direkt påverkan på sitt kroppssystem som inte är bra för din kropp. Socker däremot gör dig glad och pigg och du får ett rus. Sen en “sockerdipp” vilket alla vet om försigkommer. Vi ser inte detta som ett problem, vi tillför lite mer socker till kroppen och så är “problemet löst”.

Forskarna i klippet ovan säger att “Socker är inget gift, vi har ju socker i kroppen, i form av blodsocker”. Jag tycker det här är väldigt konstigt, om vi har socker i kroppen redan, varför ska vi tillsätta mera då? Konsekvensen av mera socker och kolhydrater i kroppen är att blodsockernivån ökar (vilket absolut inte är bra för diabetiker), vilket medför att mer insulin utsöndras (vilket gör att under en längre period så får vi insulinresistens, pre-diabetes) och vi får ett högt blodtryck (vilket sliter på alla våra organ).
varför behöver vi kolhydrater? Det sägs i inslaget att “kroppen behöver kolhydrater, det är vår främsta energikälla”, jag hade velat att de nämnde hur mycket kolhydrater kroppen behöver om dagen. Strikt LCHF har gräns på 20g, Medel på 50g och Liberal på 100g om dagen, jag försöker hålla mig på det strikta men jag tror jag ligger på 30-40g kolhydrater om dagen, men från måndag kl 17 till onsdag kl 17 så fastar jag, jag äter ingenting. Jag kan stolt säga att min kropp och hjärna fungerar minst lika bra som när jag äter, varför då? Jo för att vi har den här processen i kroppen, glukoneogesis som omvandlar fett till kolhydrater (bonus-fettförbränning!) för att HJÄRNAN ska få tillräckligt med energi för att fungera. Vad jag förstått drivs inte hjärnan på fett utan kolhydrater (glukos), så det är ju ypperligt att kroppen har en egen mekanism för att ge hjärnan det den behöver? Hjärnan använder också bara DET den behöver, så om du slurpar i dig en burkläsk så får inte hjärnan mer energi för att jobba.

En annan sak de poängterade tidigt också var att de ville “att man skulle göra små förändringar”, att man inte ska behöva “kliva upp och klämma en citron i vatten” direkt på morgonen. Jag äter fortfarande ingen frukost, varför måste man äta frukost? Vad är enklare än att inte äta? Min kropp fungerar ändå, min hjärna fungerar, mina tarmar fungerar, mina muskler fungerar. Min kropp fungerar! Jag måste återigen inte ens äta middag på eftermiddagen, men det är himla trevligt att sitta ner samlad med sin familj och avnjuta ett mål mat.

För att summera lite och avrunda (jag behövde avreagera mig):
Bra saker forskarna sa;
* Gå 10000 steg om dagen
* Träna / Svettas
* Ät hela grönsaker/frukt

Dåliga saker;
* Socker är inte ett gift (det kan tolkas som att läsk/godis är legitimt att äta varje dag, för ingen kollar källan)
* Kroppen behöver kolhydrater (inte om du är överviktig, inte om du har överblivet fett i kroppen, inte om du inte styrketränar och vill ha extra kraft i lyftet)
* De sa att 5:2 dieten är konstig, att varför ska man svälta sig själv i 2 dagar? Ja varför ska man äta varje dag för, frågar jag?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: